نگهداری سالمند در منزل
بهدلیل ناتوانی بدنی و ضعف حافظه پیچیدگیهای خاصی دارد. یکی از مشکلات شایعی که بسیاری از سالمندانی که خانهنشین شدهاند با آن دستوپنجه نرم میکنند افسردگی است. حتما شنیدهاید که از افسردگی با عنوان سرماخوردگی روان یاد میکنند. علائم این اختلال روانی در دوران سالمندی بیشتر بروز میکند. سالمندان افسرده باید مورد توجه قرار بگیرند تا به موقع درمان شوند. اگر والدین شما به این عارضه دچار شدهاند بهتر است درمان آنها را پیگیری کنید تا از بروز مشکلات بیشتر برای آنها و اطرافیان جلوگیری کنید.
البته باید به این نکته توجه داشت تشخیص افسردگی در سالمندان کار آسانی نیست و حتما باید متخصص روانشناس بالینی آن را تشخیص دهد. افسردگی بالینی بسیار در سالمندان دیده میشود اما نباید تصور شود که این عارضه طبیعی است و نیاز به درمان ندارد.
در کل افسردگی چند نشانه دارد. احساس غم و اندوه، لذت نبردن از تفریح، احساس بیارزش بودن، احساس سربار بودن، بیتوجه بودن به بهداشت شخصی، عدم استفاده از داروها، ضعف حافظه، دردهای بیدلیل و ناگهانی، اختلال در خواب و بیخوابی، مدام به فکر مرگ بودن و… از علامتهای افسردگی هستند. افسردگی آسیبهای زیادی برای سالمندان دارد. گوشهگیری، تحریکپذیری و رنجش بیش از اندازه نمونههایی از آسیبهای افسردگی در سالمندان است.
دلایل افسردگی سالمندان
سالمندان به دلیل مواجهه با تغییرات در زندگی نظیر بازنشستگی، مرگ همسر یا اعضای خانواده و دوستان همسن و عوض کردن مکان زندگی در معرض افسردگی هستند. نداشتن حمایت اجتماعی، مصرف بعضی از داروها، سوء مصرف مواد مخدر، استرس، سابقه خانوادگی افسردگی شدید، تنها زندگی کردن، ترس از مرگ و… هم میتوانند ابتلای سالمندان به افسردگی را افزایش دهند. علاوه بر استرس بروز تغییرات شیمیایی در سلولهال مغزی نیز احتمال افسردگی در سالمندان را افزایش میدهد.
وجود افسردگی در کنار بیماریها و ناتوانی جسمی سالمند مشکلات را بیشتر میکند. سالمندی که به افسردگی مبتلاست توانی برای درمان سایر بیماریهایش ندارد. افسردگی در سالمندان زمان بیشتری طول میکشد و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و مرگ را در آنها افزایش میدهد.
چگونه با سالمندان افسرده رفتار کنیم؟
اگر شما با سالمندی زندگی میکنید یا از او مراقبت میکنید بهتر است به حرفهای او با صبر و حوصله گوش بدهید. حمایت عاطفی خود را به او ابراز کنید. با او درباره موضوعاتی صحبت کنید که امید را در دلش زنده کند. اگر فرد سالمند با شما از احساساتش حرف زد او را سرزنش نکنید.
تنهایی و انزوا یکی از مهمترین دلایل افسردگی در سالمندان است. باید ترتیبی بدهید که سالمند اقوام، آشنایان و دوستان خود را دیدار کند. اگر روند تنهایی ادامه داشته باشد قطعا افسردگی روز به روز تشدید شده و مشکلات بیشتری هم برای سالمند و هم اطرافیانش ایجاد میشود.
مهم است برای سالمند شرایطی را به وجود بیاورید که از زندگی لذت ببرد. پیادهروی و قدم زدن در فضای سبز، ترتیب دادن یک گردش خارج شهر، تماشای فیلم و هر کاری که سالمند به آن علاقه دارد میتواند از میزان افسردگی بکاهد. حتی اگر سالمند شما توان حرکتی ندارد با کمک ویلچر او را به فضای آزاد ببرید تا روحیهاش بهتر شود.
یک برنامه منظم روزانه برای سالمندتان در نظر بگیرید. در این برنامه حتما بخشی را به دیدار با دوستان و بستگان اختصاص دهید. سالمند با بازگویی خاطرات گذشته حس بهتری پیدا خواهد کرد و روابط اجتماعی او تقویت خواهد شد.
در کنار این رفتارها یادتان باشد توجه به سالمند بیش از هر چیز در کاهش افسردگی او نقش دارد. تهیه غذای دلخواه، توجه به لباس، گوش دادن به حرفها و خاطرات آنها حس توجه را به سالمندان القا میکند و باعث میشود حال روحی بهتری داشته باشند.
درمان افسردگی در سالمندان
به طور معمول درمانهای مختلفی برای افسردگی سالمندان در نظر گرفته میشود. دارودرمانی، رواندرمانی و در موارد خاص درمان با شوک شیوههای درمانی رایج در این حوزه هستند. سالمندانی که علاقهای به مصرف دارو ندارند یا تداخل داروهای مصرفی با داروهای ضدافسردگی برایشان مشکلساز میشود بیشتر از خدمات رواندرمانی استفاده میکنند. اما درمان مطلوب از نظر بسیاری از پزشکان رواندرمانی به همراه استفاده از داروهای ضدافسردگی اس
مشاهده پست مشابه : اهداف ترجمه رسمی چیست